Lepas tamat je tempoh pantang, kadar pemulihan setiap orang berlainan. Ada yang terus segar boleh berlari. Ada yang masih pucat dan gigil-gigil lagi. Dua-dua pun akak dah rasa. Nak bagi tau apa sebabnya pun tak tahu lah.
Ibu bekerja, bila habis pantang je, mula lah tambahan job scope lagi. Selain jadi ibu kat rumah. Kerja lagi. Fizikal dan mental memang kena betul-betul kuat.
Masa dalam pantang akak tak makan apa2 jamu atau vitamin. Cuma jaga makanan berkhasiat, urut tunggku sahaja. Kita cuma dapatkan rehat secukupnya. Rasa ok je setiap hari. Rasa macam dah sihat dan sedia untuk berkerja.
Tapi bila dah start bekerja, lain pulak jadinya. Tambahan stress kerja, nak atur jadual pump susu, then balik kelam kabut dengan anak lagi. Rasanya macam kena kerja 24jam! Huh..fizikal dan mental penat sangat. Mana tak nya, masa rehat kat tempat kerja, kita dah berkejar nak pump & makan. Masa kerja 100% bekerja. Kat rumah, siapkan kerja-kerja rumah. Malam tidur dengan anak menyusu. Hurmmm…. bila masa yang nak betul2 rehat. Sedihkan. Penat sangat.
Bos akak pun dah nampak. Prestasi kerja akak lepas bersalin dah berkurang. Kurang fokus. Dah lambat pickup sikit. Balik kerja nak ontime saja. Banyak AL untuk bawa anak check up. EL bila anak sakit. Huh. Pasrah aja bila orang mula pertikai prestasi kerja. Terapi akak nak tenangkan fikiran, 1 je. Akak cakap pada diri akak,. REZEKI akak bukan di tempat kerja. Tapi dirumah. Anak tu lah rezeki akak. Akak pasrah je kalau dah nak kena dumb kt tempat kerja.
Dalam masa tu. Akak teringat kisah Siti Fatimah AS mengadu pada Rasulullah SAW yang dia tak larat nak beribadah di waktu malam. Sebab banyak sangat kerja di siang hari. Rasulullah ajarkan zikir pada dia.
Satu hari adik akak bagi akak minum Air Kacip Fatimah. Akak baca ingredient dia dulu. Nak tau. Apa kandungannya sampai boleh boost tenaga. Ohh…banyak Vitamin B. Ting!!! Baru lah akak teringat sesuatu. Akak tak pernah makan vitamin. Akak tahu fungsi2 vitamin ni. Cuma akak tak pernah terfikir akak adalah golongan yang perlu makan vitamin.
Maka…teruslah akak order ‘basic essential set Shaklee’. Sebab akak tahu. Itulah vitamin yang bagus. Sebab melalui penyelidikan dan pengilangan yang teliti.
Maka sampailah Sustain-release Vita C, Vitamin B Complex dan ESP akak. Akak pun start makan. Selepas 2 minggu, bos akak tanya. Kenapa kau nampak bersemngat sekarang ni? Asal kulit kau nampak makin cerah. Dulu gelap je? Secara jujurnya. Akak tak perhati sangat kesan luaran tu. Akak cuma concern kesihatan dalaman je. Bila bos akak tegur. Baru lah akak sedar yang luaran pun dah start beri kesan.
IMG_20170526_234032.jpg
Dalaman apa yang berubah lepas tu?
1. Dah tak selalu bersin, selsema. Allergic berkurang. Deria bau pun makin improve. Dulu sebab selalu selsema. Kadang bau dah tak dapat detect.
2. Akak ada buasir stage 3. Kalau selalu angkat anak atau berdiri lama..memang terkeluar la jawabnya. Tapi sejak makan set tu. Belum pernah terkeluar lagi ‘benda’ tu
3. Tenaga luar biasa. Selalunya lepas balik kerja, masak, makan, terus siap nak tidur. Dlam pukul 9 dah K.O. paksa anak tidur sekali. Tapi lepas tu. Akak boleh berjaga lagi kemas rumah dan main dengan anak sampai anak yang ajak tidur pukul 11 lebih.
4. Suami terabai? Ye..akak dah tak mampu nak layan lagi. Tapi lepas tu..hmmm pikir sendiri lah..malas cerita.
5. Otak tambah cergas. Dulu lemau je. Pergi kerja rasa terpaksa. Buat kerja banyak buat simple mistake sebab kurang focus. Sekarang tak lagi. Rasa cergas dan cerdas balik.
6. Stok susu bertambah banyak bila pump. Dah banyak kali overflow pump. Sebab biasanya 15min dapat 5oz je. Sekarang 15min dapat 7oz. Susu juga makin pekat
7. Anak kurang sakit. Kalau dulu tiap minggu akak EL sebab anak demam. Sakit perut..macam-macam lah..belum kira 3/5 hari seminggu dia sentiasa selsema. Sejak lepas tu. Akak bersyukur anak tak selsema dah. Sakit-sakit lain pun kurang. Akak dah tak payah ambil EL lagi. Attendance kerja akak makin baik.
8. Bau badan tak ada. Dulu kalau berpeluh akak segan nak dekat dengan orang. Rase macam busuk je. Akak pakai deodorant overdose + perfume. Tuk kurangkan bau badan tu. Tapi lepas tu..cukup deodorant stail biasa2 je. Tak payah overdose.
Banyak-banyak kesan tu. No 5 yang akak rasa bersyukur sangat. Sebab kita rasa down sangat bila kita rasa performance otak kita berkurang kan?
Baru lah akak percaya. Bahawa…kita perlu vitamin dalam hidup kita. Memang akak rasa sihat sebelum tu. Tapi sebenarnya akak mampu pergi lebih jauh dari tu. Tak rugi rasanya makan vitamin. Alhamdulillah..syukurr.
Akak terus jadi ahli Shaklee. Dan akak tak sabar tuk tolong sebarkan kebaikan ini pada orang lain. Mehh..kalau nak beli set ni pm akak. Akak akan giude dengan seikhlas hati
Nak tau lebih lanjut pasal Basic Essential Set?
IMG_20170526_135400
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s