Doktor: orang sihat tak perlu makan suppliment? Orang sakit tak boleh makan suppliment?

Cuma perlu healthy diet dari real food.
J: Ok ini ulasan akak. Dalam hidup korang..setiap hari,tolong jawab dengan jujur.. Berapa % korang boleh prepare healty food for your daily diet? Kalau 100% yes! Korang la yang doktor tu maksudkan. 
Rata2 yang akak survey. Kebanyakan orang kita terutamanya yang bekerja. Hanya graps apa sahaja yg mudah. Contoh makan di restoran. Tak kisah la apa hidangan pun. Process food wajib ade ambil. Air bergula. 

Kadang yang masak sendiri yang boleh prepare betul2 seimbang tu boleh kata 20% shaja. 80% makan makanan yang tak seimbang.
Ok. Kat situ dah terbukti..kita memang tak betul2 amalkan diet seimbang sebab kekangan masa dan sumber. 
Kalau adik2 belajar balik sejarah shaklee. Macam mana Dr Forrest C Shaklee (Pengasas Shaklee) pulihkan dari penyakit turbocolosis(TB) yang dihidapi sejak lahir?. Dengan real food kan..dengn makanan diet nutrisi seimbng kan? Nampak tak? Dia tak makan ‘vitamin’ pun tapi boleh sihat. 

Dr Forrest Shaklee orang pertama mencipta multivitamin dan mendapat anugerah 

Dan kenapa dia pergi cipta vitamin2 ni pulak? Sebab kita pun dah tau. Kita tak mampu sediakan diet seimbng dalam kehidupan kita. Dia jual suppliment ade dia paksa kita beli ke? Tak kan? Dah..nak makan sudah.. tak nak makan akak tak rugi satu sen pun. Yang tak sihat bukan akak.
Peace…no war āœŒšŸ¼āœŒšŸ¼āœŒšŸ¼
Bila kita makan makanan tak seimbang. Kita dah zalim kat badan kita. Sebab tak bagi dia nutrisi yang dia perlukan. Lepas tu kita makan pulak makanan yang tidak sihat. Dengan keaadaan badan kita tak cukup nutrisi. Kita bebankan lagi dengan paksa dia kumuhkan benda2 yang tak elok tu dari tu dari badan kita. Kesian kan? Letih organ kita. Zalim tak namanya tu??
Kenapa kena makan suppliment? Suppliment ni lah yang bantu melengkapkan keperluan nutrisi badan kita. Jadi..bila kita bagi makan sel2 kita dengan nutrisi yang diperlukan. Dia makan cukup, boleh la dia bekerja dengan baik. Jadi kaitannya, kita yang bertambah sihat, rintangan terhadap penyakit pun makin kuat. Sebab semua sel badan kita sihat dan kuat. Dia boleh kumuhkan benda2 yang tak sihat tu jauh2 keluar dari badan kita. Kankan..sapa yang rugi tak makan suppliment?
Tapi anda perlu ingat. Tak semua suppliment sesuai dan selamat untuk semua orang. Jangan main hentam je makan. Tambah2 lagi bila korang dah ada masalah organ failure/mulfunction. Yang ade masalah kesihatan. Perlu dapatkan *UBAT* doktor dan jaga pemakanan ikut nasihat doktor. Jangan nanti bila bertambah sakit dok salahkan sini sana..padahal diri sendiri yang mengkhianati badan sendiri. 
Anda bertanggung jawab atas kesihatan badan anda. Itu amanah dari Allah. Tak jaga makan..tak makan makanan yang sihat, anda dah khianati badan anda. Ehh..berdosa tau sengaja tak jaga kesihatan..ha kan dah masuk bab agama pulak.
Jangan cakap akak tak payung ā˜”ā˜”

Advertisements