Masa mengandung anak sulung. Maklum lah..tengan semangat nak yng terbaik untuk anak..makan berhabis la beli semua makanan tambahan dan vitamin. Saya dan keluarga memang pembawa genetik thallesemia. Jadi Hb saya memang sejak azali tak pernah cecah 12. Masa mengandung sepupu or makcik2 boleh turun sampai 7. Lembik melepek macam kain buruk. Serius tak larat. Tapi saya maintain bacaan 10-11 sampai la anak lahir.

°

Lagi satu ada masalah saya selalu cramp. Tak tahu pun cramp ni jadi sebab kirang calcium. Bila dah tanya Sid masa tu dia bagi tau..baru lah tak de nak skip pill tu. Susu memang selalu skip..sebab memang tekak tak minat susu pun. Kene marh dengan husband baru minum.

°

Masa mengandung anak sulung lagi saya dah dengar macam2 kata2 buruk orang terhadap shaklee. Jadi..bila vitamin2 tu habis. Saya dah tak topup lagi. Lepas bersalin..terus lupakan vitamin tu semua. 

°

4bulan lepas bersalin, saya mengandung anak ke2 pula.. kali ni.. saya tekad tak nak makan apa2 vitamin pun. Pada saya masa tu..vitamin yang saya makan dulu semuanya tak ade kesan lansung. Tau tak kenapa rasa tak ada kesan? Sebab saya sihat. Jadi saya tak rasa saya sihat sebab sebenarnya saya bagi nutrisi yang baik kepada badan saya. 

°

Mengadung anak kedua. Saya mengalami pendarahan awal. Doktor suspek rahim tak kuat. Makan ubat dan injek.

Seawal kandungan usia 4 bulan baby dah turun jatuh ke bawah. Buatkan saya selalu sakit dan tak boleh berjalan. Selalu urut naikkan baby.

Saya alami buasir teruk. Sampai makan ubat tak baik2 lansung. Pantang makan pedas dan pantang lah segala mak nenek..tapi. tak baik jugak.

Badan saya mula lebam-lebam. Terlanggar benda lembut sikit pun akan lebam teruk. Padahal..langgar tu saya tak notice pun sakit. Tapi bila tengok..lebam.
Kuki saya patah2. Buka kotak yang ade selotep tu pun tak boleh. Kuku ibu jari yng paling tebal tu pun patah..nak buka apa2 minta tolong orang. 
Masa tu tiba2 saya fikir. Zalimnya saya ni. Tak makan makanan berkhasiat..apa khabar lah baby didalam perut tu.. saya mula istghfar..dan minta doakan yang terbaik untuk baby. 

°

Alhamdulillah…baby lahir sihat sempurna fizikalnya. Tapi..baby saya pun dapat kuku yang rapuh..cepat terkoyak. Kalau dia merangkak kuku kaki panjang..akan terkopek2 kuku tu kena lantai. Baby saya juga suspek pembawa thalesemia…sebab hb dia rendah sangat. 8 je. Dah makan ubat pun tak naik. Jadi kerja kena foloup hosp pakar sekarang ni.
Masalah buasir saya pun tak selesai..kejap elok. Kejap jadi balik.

Baca: Kenapa tiba2 saya start makan vitmin. Dan apa yang jadi lepas tu?
Nak highlight kat sini… 

HB rendah sebab tak makan vit B asid folic

Kuku hancur..sebab kurang calcium

Lebam lebam sebab kurang vitamin C

Buasir & kandungan turun . Sebab sistem badan saya semua lemah. Otot lemah. Kurang protien.
Kesimpulannya. Ibu mengandung memang wajib ambil makanan tambahan. Tambah2 lagi kalau ibu tu tak mampu sediakan makanan nutrisi lengkap sepanjang mengandung. Jangan zalimi diri anda atau bayi anda.. nanti anda yang susah …

Advertisements